Morning drive questions - Dodge Charger Forums
Are you interested in the Dodge Challenger? Visit the Challenger Forum @ ChallengerTalk.com for your Dodge Challenger information!
Dodge Charger Forum Header Dodge Charger Header Right
 

Go Back   Dodge Charger Forums > Dodge Charger Discussion > Charger Problems/Assistance

Charger Problems/Assistance You having problems with your Charger? Check and see if it is a common problem and get answers here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Display Modes
Old 12-13-2012, 03:32 PM   #1
Terranova88
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Question Morning drive questions

For a while now my car has been complaining about P0128 and P2128. Both are related to engine temperatures and irregular thermostat I know that, but in the mornings when it is cold (below 45 degrees) I'll sit at idle for a few minutes to let the engine warm up before I commute to work. Generally the temp gets up to 150 degrees and the defrost mostly works but after driving for 10 minutes my engine temps will continue to fall (cruise set to 70 the whole way on the freeway) until finally I'll get the ETC light and my engine temp will just drop completely to 32 degrees and not move at all no matter what I do. After arriving at work turning the car off and then driving home it's reset and the car functions like normal (functions normally even when the ETC light comes on). I have also noticed that when this happens the radiator fans turn on full blast no matter what. I am curious what could be causing this? Here is a photo of what I am talking about. Thanks for reading
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2012-12-11 07.03.01.jpg
Views:	70
Size:	313.7 KB
ID:	72092  
Terranova88 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-13-2012, 05:07 PM   #2
richd
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Arizona
Posts: 1,191
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
It could be the ECT sensor,also check your coolant level,and make sure your coolant is set for -34 or better.
richd is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-14-2012, 09:06 AM   #3
Terranova88
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by richd View Post
It could be the ECT sensor,also check your coolant level,and make sure your coolant is set for -34 or better.
Coolant level is good and is the correct temp rating. If it is the ECT sensor what would make the dummy light turn on and my reported engine temp drop from 100ish to 32 and not move? I'm not concerned about this considering it's complaining that my engine temp is too low
Any other ideas? I'm going to disconnect my battery this weekend and let the car sit all day to clear the codes and see if it happens again.
Terranova88 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-14-2012, 10:59 AM   #4
rodneyiii
Senior Member
 
rodneyiii's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,938
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
What does your temperature gauge do when this happens? The ETC light (Electronic Throttle Control) has nothing to do with the coolant temperature but something is triggering both events. Is the heater air as hot as it normally is or does the air temp drop during your commute? If so, start with replacing the engine thermostat.
__________________
2006 Inferno Red SRT8 with groups I, II, Sunroof, K&N drop-in filter, Auto-dim mirror, Jet-180 T-stat, Predator, 300 SRT struts/springs, Chally SRT wheels.
Born 6-21-06, Home 4-26-10. 1/4 mile - 12.989 @ 108.78 in street trim. Traded 10-19-2012.
2006 Inferno Red R/T with R&T Born 8-12-05, Home 8-25-05, Sold 8-9-10.
rodneyiii is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-14-2012, 11:04 AM   #5
Terranova88
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by rodneyiii View Post
What does your temperature gauge do when this happens? The ETC light (Electronic Throttle Control) has nothing to do with the coolant temperature but something is triggering both events. Is the heater air as hot as it normally is or does the air temp drop during your commute? If so, start with replacing the engine thermostat.
As I am driving the heater gets cooler and cooler till it blows just cold air. The temp gauge will gradually decrease till it hits the end point. After that happens is when the ETC light comes on and throws a P2128. I am still curious as to why the radiator fans turn on full blast as soon as my ETC light comes on. I will replace the thermostat. I'm sure that will resolve the problem, thanks for your response
Terranova88 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-23-2012, 12:56 PM   #6
richd
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Arizona
Posts: 1,191
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Terranova88 View Post
For a while now my car has been complaining about P0128 and P2128. Both are related to engine temperatures and irregular thermostat I know that, but in the mornings when it is cold (below 45 degrees) I'll sit at idle for a few minutes to let the engine warm up before I commute to work. Generally the temp gets up to 150 degrees and the defrost mostly works but after driving for 10 minutes my engine temps will continue to fall (cruise set to 70 the whole way on the freeway) until finally I'll get the ETC light and my engine temp will just drop completely to 32 degrees and not move at all no matter what I do. After arriving at work turning the car off and then driving home it's reset and the car functions like normal (functions normally even when the ETC light comes on). I have also noticed that when this happens the radiator fans turn on full blast no matter what. I am curious what could be causing this? Here is a photo of what I am talking about. Thanks for reading
You didnt mention what year or engine you have,but I came across 2 TSBs with the same Codes you have,the Po128 is for the 3.5 engine,08/10 and the P2181for all LX 07/10,here are the TSBs:

http://www.wkjeeps.com/misc/LX/TSB_3...SB_1803111.pdf

http://www.wkjeeps.com/misc/LX/TSB_3...SB_1803211.pdf
richd is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 

Reply

  Dodge Charger Forums > Dodge Charger Discussion > Charger Problems/Assistance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Dodge Charger Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Went for a drive this morning .... Gabe Off-Topic 16 07-11-2010 12:25 AM
Will Front Wheel Drive rims fit my 2008 All Wheel Drive SXT? NickyG797 Wheels/Tires/Brakes/Suspension 3 10-23-2008 08:50 PM
Drive Shaft Questions? TexasChargerSE V6 Specific Discussion 20 03-16-2007 03:31 PM
Bad morning drive Rodie Performance Discussion/Modifications 13 09-11-2006 02:19 PM
Dumb questions: rear-wheel drive in snow MidlifeCrisis General Charger Discussion 15 02-13-2006 09:16 PM

» Recent Discussions
Brembo caliper question
09-19-2014 10:13 AM
by djtuzik
Last post by Ddaddy
Today 04:23 PM
8 Replies, 273 Views
Attempting First Break...
Today 03:04 PM
Last post by Part Deux
Today 04:21 PM
1 Replies, 38 Views
Adaptive cruise control?
09-18-2014 11:40 PM
by Mtr
Last post by Fury3
Today 04:21 PM
15 Replies, 349 Views
Salvage Title - SRT PLUM
Yesterday 07:26 PM
Last post by RScottyL
Today 04:19 PM
6 Replies, 126 Views
FS: Fog Light LED Bulbs!...
09-03-2014 09:27 AM
Last post by Diode Dynamics
Today 04:19 PM
11 Replies, 441 Views
Anyone else in STL?
Today 04:07 PM
Last post by Grand Moff Joseph
Today 04:07 PM
0 Replies, 1 Views
Interior detailing...
08-26-2014 02:17 PM
by DWW
Last post by Grand Moff Joseph
Today 04:05 PM
10 Replies, 341 Views
Reprogram 2007 PCM to...
09-03-2014 02:18 AM
Last post by richd
Today 03:52 PM
9 Replies, 395 Views
2011+ LED AAC Rear Side...
09-05-2014 09:51 AM
Last post by lowriderman3
Today 03:51 PM
12 Replies, 495 Views
Explanation of...
07-31-2014 12:17 PM
by JCE
Last post by JCE
Today 03:21 PM
58 Replies, 2,830 Views
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -6. The time now is 04:24 PM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
© AutoGuide