Engine light, and oil light - Dodge Charger Forums
Are you interested in the Dodge Challenger? Visit the Challenger Forum @ ChallengerTalk.com for your Dodge Challenger information!
Dodge Charger Forum Header Dodge Charger Header Right
 


Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Dodge Charger Forums > Dodge Charger Discussion > Charger Problems/Assistance

Charger Problems/Assistance You having problems with your Charger? Check and see if it is a common problem and get answers here.

ChargerForums.com is the premier Dodge Charger Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-09-2010, 02:30 PM
BOSSMAN2677 BOSSMAN2677 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Engine light, and oil light

Hello, New to this forum. I have an 06 5.7. Two days ago the engine lite comes on. I had already planned an oil change, so we had it done yesterday (Fri), hoping the lite would turn off. It didnt, and now when I come to a stop, my oil lite goes on. Oil pressure dropped to 0 while at a stop lite. I found this forum yesterday, ran a diagnostic and got codes--P1521 (wrong oil?), its not, and P0520 Oil pressure switch. WHen in neutral, Pushing the gas, the oil pressure goes up. Let off gas and it goes back down. Would this be the sensor, or oil pump, not pumping? Is this something I can fix, or should I just take it to the Dodge stealer? ANy help would be appreciated
thanks Chris
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-09-2010, 02:34 PM
Gabe's Avatar
Gabe Gabe is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: MA
Posts: 13,445
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by BOSSMAN2677 View Post
Hello, New to this forum. I have an 06 5.7. Two days ago the engine lite comes on. I had already planned an oil change, so we had it done yesterday (Fri), hoping the lite would turn off. It didnt, and now when I come to a stop, my oil lite goes on. Oil pressure dropped to 0 while at a stop lite. I found this forum yesterday, ran a diagnostic and got codes--P1521 (wrong oil?), its not, and P0520 Oil pressure switch. WHen in neutral, Pushing the gas, the oil pressure goes up. Let off gas and it goes back down. Would this be the sensor, or oil pump, not pumping? Is this something I can fix, or should I just take it to the Dodge stealer? ANy help would be appreciated
thanks Chris
Could be the pump ...


What oil do you use ? 5w20 ?
__________________
- Former owner of a 2007 Charger R/T AWD -


His: '13 Mustang GT Sterling Gray, Track Pack, Recaros, 2.3L Whipple, 591RWHP, 505RWTQ
- ordered 6.6.12, born 7.25.12, mine 8.11.12 -
Hers: '08 Mustang GT500 White/blue stripes, 551RWHP, 546RWTQ
For Sale >>> - 2010 Focus SE Sangria Red, 4-dr sedan, auto.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-09-2010, 02:39 PM
BOSSMAN2677 BOSSMAN2677 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yes, 5/20. At least thats what the receipt said. My wife took it in. Any way to tell for sure? Pump or sensor?

Last edited by BOSSMAN2677; 01-09-2010 at 02:44 PM. Reason: .
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-09-2010, 02:44 PM
Gabe's Avatar
Gabe Gabe is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: MA
Posts: 13,445
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by BOSSMAN2677 View Post
Yes, 5/20. At least thats what the receipt said. My wife took it in
If the lights came on right after the oil change, then they used the wrong oil and charged out on the ticket the correct type.

If you have a Predator you can try shutting off the MDS and see if the problem is still there .... if it goes away, then you definitely have the wrong oil, as the MDS system requires 5w20 oil to operate.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-09-2010, 03:00 PM
BOSSMAN2677 BOSSMAN2677 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No Predator. The car is stock. Would the wrong oil affect the pressure sensor, also?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-09-2010, 05:04 PM
AKCallahan's Avatar
AKCallahan AKCallahan is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Arkansas
Posts: 835
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
IMO..sensor
__________________


***My YouTube Channel...ENJOY!***
Tank: 2006 Dodge Charger V8 Hemi 5.7L R/T R&T
K&N Cold Air Intake, Custom R/T Floor Mats, Chin Spoiler, Kenwood X994, Image Dynamics 6x9s, Sundown Audio 8" sub
Twitch: 2006 Dodge Ram 1500 Laramie Edition 4x4 5.7L HEMI
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-09-2010, 10:08 PM
rodneyiii's Avatar
rodneyiii rodneyiii is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,934
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by AWD_Gabe View Post
If the lights came on right after the oil change, then they used the wrong oil and charged out on the ticket the correct type.
Bossman mentioned in the original post that the engine light came on a day before the oil change so something else may be wrong. One way to know what is happening is to have the oil pressure checked using a mechanical pressure gauge. Since you have to remove the pressure sensor to do this, you might as well have a replacement sensor available to stick in if the mech gauge reading is OK.
__________________
2006 Inferno Red SRT8 with groups I, II, Sunroof, K&N drop-in filter, Auto-dim mirror, Jet-180 T-stat, Predator, 300 SRT struts/springs, Chally SRT wheels.
Born 6-21-06, Home 4-26-10. 1/4 mile - 12.989 @ 108.78 in street trim. Traded 10-19-2012.
2006 Inferno Red R/T with R&T Born 8-12-05, Home 8-25-05, Sold 8-9-10.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-10-2010, 10:53 AM
BOSSMAN2677 BOSSMAN2677 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for everybodys replies. Its my wifes car, and I am getting the whole story in bits and pieces. I overheard her telling someone that both lights came on Before the oil change. I am going to replace the sensor, and have the pressure checked. Then we will see. I will repost my findings.
thanks Chris
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-11-2010, 10:53 AM
BOSSMAN2677 BOSSMAN2677 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
All fixed, it was the sensor. Aparently the Chargers dont like the elusive Cold weather that we are having here in SW Florida. Mec. said that he has seen alot of the sensors going bad due to the weather. $180.00 later all is well. Thanks for everyones help.
Chris
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-21-2011, 09:02 PM
BlueKnights's Avatar
BlueKnights BlueKnights is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Louisville
Posts: 1,586
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I got the p0520 code a couple days ago, second time in 6 months. 1st time they changed the sensor, reflashed everything, then changed my oil without my permission. 6000 miles later, 2000 of which is on a fresh RP oil change, I get the code again.

Any ideas, at 98,000 miles?
__________________
Loaded ManGo! Royal Purple, 20% tint, Rain-X Repel, Streetglow LED, Billet Tech, Reflective Concepts, LMCW warranty, Falken, R1 Concepts, Gorilla, K&N. Keep her clean, and ROLL.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 

Reply

  Dodge Charger Forums > Dodge Charger Discussion > Charger Problems/Assistance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Dodge Charger Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check engine light and slight sparatic idle and ETC light. redirwol1 Charger Problems/Assistance 17 01-13-2014 12:48 PM
Low Oil Pressure at idle, oil light comes on too danaM Charger Problems/Assistance 48 12-05-2012 05:51 PM
Change Oil Light jamin19 Audio - Alarms - Navigation - Electronics 18 06-28-2010 07:35 AM
Oil change soon.. Engine light? USMC_PETE Charger Problems/Assistance 3 01-07-2010 07:49 AM
Check engine light, slight sporatic idle with ETC light and it gets worse!! redirwol1 Charger Problems/Assistance 0 09-25-2009 11:25 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -6. The time now is 02:13 AM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© AutoGuide